Odontologie

Ce este Odontologia?

Odontologia este ramura stomatologiei care se ocupă cu tratamentul cariilor si al durerilor dentare.

dureri dentare

Când mergem la un consult odontologic?

Motivul durerilor dentare este reprezentat de cariile dentare. Cariile dentare de pe suprafața dintelui se formează în general din cauza igienei deficitare, a dulciurilor, absenței de la stomatolog, însă acestea ca și cele care se află în interiorul dintelui pot avea de multe ori cauze necunoscute ori genetice. Cariile trebuie curățate și obturate la timp pentru a nu avansa, ducând la tratamente de canal și extirpari ale nervului. Procedurile de restaurare odontologică din Clinica Dental Spa includ: obturații (plombe) fizionomice ( la culoarea dintelui), incrustrații sau obturații indirecte (Inlay și Onlay (coroana parțială)), fațetări, coroane și punți dentare.

Cariile

Pot fii identificate după colorații diferite: alb, alb cretoase, galben, galben cenușiu, cenușii, negre( pacientul observă diferența de culoare față de restul danturii) .
Unii pacienți menționează că au acele pete din copilărie și că au fost la stomatolog și li s-a spus că nu sunt carii, dar defapt erau carii oprite în evoluție, iar la vârstă adultă trebuiesc curățate deoarece pot avansa și pot devenii nocive pentru sănătatea cavității orale.

Cariile

Caria dentară este un proces distructiv cronic al țesuturilor dure ale dintelui. Factorii care determină apariția cariilor sunt: calitatea smalțului, calitatea salivei, alimentația bogată în carbohidrați și glucide, placă bacteriană, igiena necorespunzătoare.
Simptomele cauzate de către carii sunt: sensibilitate la: dulce, acru, cald sau rece ce încetează o dată cu eliminarea stimulului, apariția unor colorații pe suprafața smalțului, precum am precizat anterior, respirație urât mirositoare, dureri dentare și gingie interdentară iritată sau sângerânda.

Tipuri de Restaurări

Restaurari Directe

Pierderea de substanță dentară, de obicei prin carie, dar și prin diverse traumatisme limitate, poate fi compensată cu ajutorul obturatiilor, denumite popular plombe ce sunt plasate în cavitatea dintelui, după pregătirea acestuia, într-o singură ședința stomatologică.
Medicul stomatolog pregătește dintele (îl curăță), amplasează plomba și efectuează eventualele ajustări, totul într-o singură ședința.

plomba-min

Restaurari Indirecte

Astfel de restaurări necesită cel puțin două ședințe stomatologice, iar în această categorie sunt incluse: inlay-urile, onlay-urile , fațetele dentare, coroanele dentare și punțile dentare.
În prima ședința, medicul stomatolog pregătește dintele și realizează amprenta (mulajul) dintelui ce urmează a fii restaurat, iar în cea de-a doua ședința se vor cimenta materialele de obturație în cavitate și se vor realiza ajustările necesare.

restaurari indirecte

Ce sunt fosele si fosetele dentare?

Fosetele dentare sunt acele forme de relief ca niște gămălii de ac ,ele fac parte din relieful dinților ; sunt ca niște mici depresiuni pe dinți,și fiind forme de relief,acolo se retenționează alimente când nu e bine periat dintele,și se formează cariile prin putrefacția alimentelor în acele mici (micronice) cavități, coroborat cu diverși factori: acidul din cavitatea bucală, tipul de aliment ingerat, cantitatea și calitatea salivei care contribuie la o bună imunitate a dinților.

Preturi Speciale

Beneficiati de promotiile noastre lunare!

Obturația ( Plomba)

Plomba reprezintă modalitatea de restaurare a unui dinte deteriorat de carii și a-i reda funcția și forma normală. Aplicarea unei plombe constă în îndepărtarea mai întâi a părții cariate a dintelui, curățarea dintelui iar apoi se reconstruiește cavitatea curățată cu un material de umplere. Prin acoperirea spațiilor prin care pot pătrunde bacteriile,plombă ajută și la prevenirea apariției ulterioare a cariilor, iar în funcție de gravitatea situației, medicul stomatolog va poate recomanda coroana dentară sau fațetă dentară.

Ce inseamna?

Fațetele Dentare

Fațetele dentare sunt construcții protetice unidentare, alcătuite dintr-o foița fină de ceramică sau oxid de zirconiu, realizate în laboratorul de tehnică dentară și care se cimentează pe suprafață vizibilă a dinților, aplicate în principal pe dinții frontali.

Fatete Dentare

Coroanele Dentare

Coaroanele dentare sunt dispositive protetice fixe care sunt folosite atunci când pacientul are unul sau mai mulți dinți lipsa ( înlocuiesc dinții lipsa) sau când unul sau mai mulți dinți nu mai pot suporta forțele masticatorii și se pot fractura sub acțiunea acestora. ( cresc rezistență lor).

coroana dentara

Punțile Dentare

Puntea dentară este o lucrare protetică de tip fix, utilizată pentru a restaura anatomia dinților care lipsesc de pe arcadele dentare sau pentru protecția și remodelarea dinților ce au suferit distructii destul de importante.

punte dentara

Inlay

Când un dinte este prea distrus la nivelul coroanei dentare, pentru a susține o plombă, dar totuși nu atât de distrus încât să se recomande o coroana dentară, se ajunge la o situație în care: coroana dentară ar necesita șlefuirea dintelui astfel ajungând la pierderi importante din structura dintelui, iar pe de altă parte distructia coronară este prea avansată ca dintele să susțină o plombă deoarece prin obturatie, pereții subțiri se vor fractura, iar obturația va fi compromisă. Inlay-ul se utilizează atunci când este necesară refacerea uneia sau a două suprafețe ale aceluiași dinte.

inlay

Onlay

În cazul în care mai multe fețe ale dintelui sunt afectate, medicul dentist folosește obturații indirecte sau așa numitele incrustații dentare. Onlay-ul funcționează că și inlay-ul dar acoperă și unul sau mai mulți cuspizi, sau întreaga suprafață ocluzală a dintelui și se folosește când distructia coronară este mai avansată.

onlay

Dental Spa recomanda consultatii periodice la 6 luni!

Coafajul Direct

Este o procedura endodontica prin care se acoperă pulpa dentară cu o substanță cu acțiune antiseptică și antiinflamatoare, ce menține în totalitate vitalitatea pulpei dentare. Această procedura este utilizată în cazul cariilor profunde, cu camera pulpara deschisă și are scopul de a păstra vitalitatea dintelui prin stimularea formării de dentină nouă, pentru a acoperii pulpa.

coafaj direct-min

Coafajul Indirect

Este o procedura endodontica utilizata de asemenea in cazul cariilor profunde , dar in care eliminarea tesuturilor carioase ar duce la expunerea camerei pulpare, astfel ca , in loc sa elimine intreg tesutul afectat, medicul dentist insereaza in cavitatea respective agenti de coafare si o obturatie temporara, iar tratamentul are rolul de a proteja pulpa de substantele din exterior si pentru a stimula producerea de dentina noua.

coafaj indirect

Echipa Noastră

Dr. Raluca Uleanu

Dr. Raluca Uleanu

Chirurgie si Implantologie

Dr Raluca Vasile

Dr. Raluca Vasile

Ortodontie

Dr Manea Lucian

Dr. Lucian Manea

Stomatologie Generala

Blog Dental Spa

20 Martie, 2021

Protezele Dentare

dental-veneer-diagram-scaled

20 Martie, 2021

Fatetele Dentare

Closeup / Prosthodontics or Prosthetic / Single teeth crown and bridge equipment model express fix restoration.

20 Martie, 2021

Coaroana Dentara

Dentists treat patients' teeth.

Odontologie

Această terapie de restaurare dentară este o latură a proteticii care restabileşte integritatea dinţilor naturali.

pediatric dentist. Little girl at the reception at the dentist.

Pedodontie

Profilaxia şi tratamentul afecţiunilor specifice dentiției temporare şi a dentiției permanente, la copii şi adolescenti.

latin girl's mouth with brackets

Ortodontie

Ortodonția este ramura medicinii dentare ce se ocupă cu rezolvarea problemelor de malocluzie şi malpoziție a dinţilor.

Doctor's hand with latex gloves taking stainless tweezers to help people with patience, on a white gray background. Modern medecine, life saving.

Chirurgie Orala

Diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor gurii, dinţiilor, gingiilor, maxilarului şi mandibulei sub aspect funcţional şi..

Ne puteți contacta la numerele de telefon +40 755 095 455 sau +40 722 733 666 Luni – Vineri 9:00 – 23:00
Email office@dental-spa.ro sau completați  Formularul de contact